Nooran putiikki

Puutarhan katseenvangitsija

Nooran blogi

Tuunaus tarinoita -Piano

Tähän astisen maalausurani hauskin projekti!

virittäydy vapaalle

Tampereen messukeskuksessa järjestettiin monipuolinen virittäydy vapaalle -messuviikonloppu pääsiäisen jälkeen. En lähtenyt omalla osastolla mukaan vaan oli osa Piha & Koti -messujen Puutarhakadun talkooporukkaa. 

Olin luvannut maalata Pepin puutarhaan lipaston ja pianon, joihin istutettaisiin kukkia. Lipaston ehdin maalata ennakkoon ja voit lukea siitä täältä: Projekti nimeltä Peppi. 

Seuraavaksi kerron hieman pianosta.

Piano

Kävin katsomassa pianoa ensimmäisen kerran Civita Plussan Mirvan piharakennuksessa, jossa se oli levännyt jo tovin ja odottanut komennusta messuille. Messuja oli siirretty pariin otteeseen pandemian vuoksi enkä tarkalleen tiedä kauanko Mirva on tämän kauniin 1800-luvun taffelipianon omistanut. Piano painaa älyttömästi vaikka sieltä tyhjennettiin sisuksista kaikki irtoava, joten se päätettiin maalata vasta messuhallissa.

Värimaailma

Pianon värimaailmapohdiskelut alkoivat heti sen nähtyäni. Olen aina ollut hyvin viehättynyt pinterestissä kuvista joissa ympäröivä luonto on vallannut hylätyt rakennukset. Näin mielessäni toistasataa vuotta vanhan pianon puutarhassa, jossa kasvit ovat sen vallanneet. Pohjaväriksi valkoitui Annie Sloanin Chalk Paintin metsän vihreä Amsterdam Green sekä turkoosin sävyinen Florence. 

Maalasin yhtä aikaa kummallakin sävyllä niin, että ne sekoittuyivat keskenään välillä ja välillä pysyivät omina väreinään.

Vihreän pohjavärin päälle töpöttelin sabluunalla köynnöksiä. Aiemmasta lipaston tuunauksesta tuttu Chinoiserie Birds-kuvio sopi tähänkin työhön täydellisesti. Kiemurtelevat oksat on pääsiassa tehty Antibes green sävyllä, joukossa hieman Provencea ja Creamia. Linnut ja marjat syntyivät useammasta väristä: Capri pinkistä, Barcelona orangesta ja Antoinettesta. Chalk paintillä on helppo yhdistellä värjä kun kaikki sävyt sopivat keskenään ja ne sekoittuvat toisiinsa kauniisti. 

Kun maalaustyöt oli valmiit ja piano kuivunut yön yli, sivelin sen Annie Sloanin lakalla. Lakka on uv-suojattu, joten se passaa mainiosti myös ulkokäyttöön.

Peppi Pitkätossun puutarha muotoutui ympärilläni ja lopulta neljän naisen voimin saatiin piano kitkuteltua omalle paikalleen. 

Mirva oli hankkinut kymmeniä erilaisia kasveja messuhallille. Oli jos jonkinmoista köynnöstävää, roikkuvaa ja kukkivaa, oli viherkasveja ja puutarhakasveja. Saimme muutaman opiskelijan kanssa vapaat kädet pianon täyttämiseen. Laitettiin hortensioita, orkideoja, murattia ja tuota piiiiiiiiiitkää kasvia jonka nimeä en tiedä. Se oli ihan huippu ja kruunasi oman ajatukseni siitä kuinka luonto valtaa tilaa ja köynnös kietoutuu jalkaan. En muista kyllä muutenkaan kaikkien kasvien nimiä, mutta paljon niitä laitettiin! Ihanaa!

Pepin puutarhaan pianon lisäksi tuli maalaamani lipasto, joka oli myös täydennetty kukilla. Roudasin myös puutarhavajan kylkeen puolikkaat pöytäni Tallipihalta ja asettelin niihin kukkien ja maalipurkkien lisäksi esitteeni.

Viimeisempänä maalaustyönä vielä pari tuntia ennen messujen avaamistä töpsyttelin vanhan sängyn reunoihin hempeitä kuvioita. Ja pääsin kukittamaan vielä senkin söpöyden. 

Messut oli kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen kokemus. Näin kuinka paljon puutarhapuolella yleissomistukseen kuluu aikaa ja kuinka paljon ihmisiä se vaatii. Hurja määrä hommaa muutaman päivän tähden! 

Piano ja sänky matkasivat messujen jälkeen takaisin Mirvan hoteisiin, mutta lipaston voi bongata jatkossa Tallipihalta Putiikin kulmalta. 

Superihana projekti, näitä lisää!

Muut kirjoitukset